Izazovi i specifičnosti prevođenja gastronomskih termina na engleski i talijanski jezik

by | tra 1, 2025 | Vijesti

Održano javno predavanje: Izazovi i specifičnosti prevođenja gastronomskih termina na engleski i talijanski jezik
U četvrtak, 27. ožujka 2025. godine, u 18:00 sati, profesorice Hotelijersko-turističke škole Opatija, Marija Komnenović Miškulin i Izabela Weber, održale su javno predavanje pod nazivom „Izazovi i specifičnosti prevođenja gastronomskih termina na engleski i talijanski jezik“ za građanstvo i članove Ogranka Matice hrvatske u Opatiji.
Predavanje je prikazalo rezultate istraživanja koje su profesorice, u suradnji s učenicima drugih, trećih i četvrtih razreda, provele na temu prevođenja gastronomskih naziva na strane jezike. Analizirano je deset jelovnika opatijskih ugostiteljskih objekata, s posebnim naglaskom na učestale pogreške u prijevodima na engleski i talijanski jezik.
Sudionicima su predstavljeni konkretni primjeri ortografskih, morfosintaktičkih i semantičkih pogrešaka, kao i prijedlozi ispravnih rješenja. Osim analize prijevoda, prikazani su i rezultati ankete provedene među lokalnim ugostiteljima, koji su dodatno potvrdili važnost stručnog pristupa i potrebe za uključivanjem jezičnih stručnjaka u izradu jelovnika na stranim jezicima.
Predavanju su prisustvovali učenici 2.b razreda koji su pokazali veliki interes za temu.
Skip to content