preskoči na sadržaj

Hotelijersko-turistička škola

Login

 

         

                                                                                            This project is financed by the EU    
                                                                                                 Ovaj projekt financira EU

Predmet:  Projekt „Konkurentna mladež“ –bespovratna sredstva EU

Hotelijersko-turistička škola Opatija dobila je 167.933,80 EUR bespovratnih sredstava vrijedan projekt u sklopu natječaja „Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu s promjenjivim potrebama tržišta rada/gospodarstva“. Naziv projekta je „Konkurentna mladež“. Partneri školi su Ekonomska škola „Katarina Zrinski“iz Zagreba te „Cesim“,ltd, Republika Finska.

Turizam je strateški veoma važan sektor u Europskoj ekonomiji jer predstavlja gotovo 11% -BDP-a i pokriva oko 12% od ukupnog broja zaposlenih ili oko 24 miliona ljudi zaposleno je u turizmu. Turističkoj se industriji postavljaju brojni izazovi te potrebe za sve većim digitalnim ICT kompetencijama i upravo tu su neslućene mogućnosti sinergije turizma i ostalih gospodarskih djelatnosti.  Turizam, poduzetništvo, edukaciju i nove tehnologije – prepoznaju najrazvijenije zemlje svijeta i EU, budućnost je u razvoju poduzetničke klime i formiranju okvira koji podržava poduzetničko učenje u nacionalnim i internacionalnom okviru, a imajući u vidu nove tehnologije koje uključuju poslovne simulacije i njihovo uključivanje u nastavne planove i programe u strukovnim školama. Istraživanja iz 2009,god. pokazala su da je potrebno povećati znanja s područja ICT-a i povećati suradnju učenja i prakse. Rezultat je projekt „Konkurentna mladež“ u kojem će se educirati 60 učenika i 5 nastavnika Hotelijersko –turističke škole Opatija od strane Finskog partnera „Cesim“,ltd, koji će pokazati i naučiti sudionike kako uključiti poslovne simulacije u virtualnom vođenju hotelskog objekta imajući u vidu nove tehnologije i pristupe učenju. Znanje bi se iskoristilo po završetku školovanja kada bi učenici bili osposobljeni za samostalno vođenje hotela sa svim izazovima koji se pred njih postavljaju. Partner „Cesim“ ltd,stručnjaci na tom području, proveo je slične simulacije u 28 zemalja diljem svijeta,a Ekonomska škola „Katarina Zrinski“ pružiti će stručnu potporu sa stručnjacima iz područja poduzetništva jer su se dokazali participiranjem u nekoliko međunarodnih projekata. Prethodno će se izvršiti istraživanje u istovrsnim školama u Republici Hrvatskoj o razini poznavanja i korištenju novih informatičkih tehnologija.

Korist od projekta biti će višestruka: Hotelijersko-turistička škola Opatija dobit će suvremeni kabinet računalstva, Ekonomska škola „Katarina Zrinski“ računalnu opremu, Ministarstvo znanosti, obrazovanje i sporta, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, srodne škole moći će koristiti stečena znanja i vještine i uvesti promjene u nastavne planove i programe, čime će se isti osuvremeniti te dobiti kurikulume u skladu s Europskim kvalifikacijskim okvirom. Imati će koristi i HKO, budući poslodavci i turistički sektor u cjelini, Zavod za zapošljavanje jer će učenici steći kompetencije potrebne za tržište rada. U Primorsko - goranskoj županiji i gradu Opatija povećat će se broj završenih učenika s potrebnim znanjima i vještinama za tržište rada što će ujedno doprinijeti lakšem zapošljavanju.

Moto projekta je „ Učenje radeći najbolji je način stjecanja poslovnih vještina“, a provodit će se u idućih godinu dana.

 

Ravnateljica:

mr.sc.Ksenija Beljan

vijesti
ZAVRŠNA KONFERENCIJA-post festum
Sandra Grgurić / datum: 19. 9. 2013. 21:01

              

                         Projekt je financiran iz sredstava EU

FOTOGRAFIJE


[OPŠIRNIJE]ZAVRŠNA KONFERENCIJA
Sandra Grgurić / datum: 16. 9. 2013. 21:08

Projekt je financiran iz EU
 
Poštovani,

 

pozivamo Vas na završnu konferenciju projekta „Competitive Youth“, koja će se održati 17.09.2013. u 10 sati u Hotelu Adriatic u Opatiji. Na konferenciji će biti prikazane aktivnosti i rezultati projekta i bit će proglašeni pobjednici ”Piece of Cake” učeničkog natjecanja u poslovnim simulacijama.
 
Voditelj projekta je Hotelijersko-turistička škola Opatija, a partneri na projektu su Privatna gimnazija i ekonomska škola Katarina Zrinski iz Zagreba i poduzeće Cesim Oy iz Finske.
 

 

 

Program završne konferencije

 


[OPŠIRNIJE]ANALIZA DIGITALNIH KOMPETENCIJA
Sandra Grgurić / datum: 16. 7. 2013. 19:55

                                                             Projekt je financiran sredstvima EU 

Zahvaljujemo se svih školama koje su sudjelovale u našem projektu, koje su sudjelovale u natecanju Cesim simulacija pod nazivom "Piece of cake" te koje su ispunile ankete o digitalnim i poduzetničkim kompetencijama.

Oni koji su zainteresirani mogu pogledati analizu ankete vezanu za digitalne kompetencije koja je provedena u 6.-tom mjesecu. (dokumenti su u privitku ove vijesti)

 


[OPŠIRNIJE]ZAVRŠENO NATJECANJE- Cesim simulacije
Sandra Grgurić / datum: 30. 5. 2013. 10:56

                                                                                  Projekt je financiran sredstvima EU

Poštovani ravnatelji,kolege profesori,učenici!

Obavještavamo Vas da je natjecanje u okviru IPA projekta EU "Razvoj ljudskih potencijala - Modernizacija školskih kurikuluma u skladu s promjenjivim potrebama tržišta rada/gospodarstva" pod nazivom "Konkurentna mladež" -Cesim simulacije završeno.
Samo natjecanje je trajalo od 18.03.2013. do 24.05.2013. Sastojalo se od dva probna kruga te od 8 krugova koji su utjecali na same rezultate.

Krajem sljedećeg tjedna očekujemo rang listu timova koju će objaviti firma Cesim ltd. Nakon toga proglasiti ćemo pobjednike (tim) koji će biti nagrađen jednodnevnim izletom. Iza toga u vremenu od 10.06.2013.do 13.06.2013.provesti će se anketa u svim razrednim odjelima u kojima je već prethodno rovedena o digitalnim i poduzetničkim kompetencijama kako bi se vidjelo kakav je napredak učenika. Iste će biti obrađene i rezultati proslijeđeni školama.

Zahvaljujemo Vam se što ste sudjelovali na natjecanju. Vjerujemo da Vam je bilo edukativno, da ste razvijali duh timskog rada i zajedništva i da ćete pozitivna iskustva iskoristiti u daljnjem radu.

 


[OPŠIRNIJE]NATJECANJE JE U TIJEKU
Sandra Grgurić / datum: 7. 4. 2013. 11:03

Bili smo u Srednjoj školi "Vladimir Gortan" u Bujama i vidjeli kako oni to rade:


[OPŠIRNIJE]EDUKACIJA
Sandra Grgurić / datum: 5. 3. 2013. 09:53

U tjednu od 11.03.2013.  do 15.03.2013. održat će se projektne aktivnosti (sastanak tima i treninge za poslovne simulacije).Trener je iz partnerskog poduzeća Cesim iz Finske.


[OPŠIRNIJE]REVIZORSKI NADZOR ZA PROJEKT
Sandra Grgurić / datum: 5. 3. 2013. 09:51

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Odjel za financiranje i ugovaranje EU programa dana 19. ožujka 2013.godine izvršiti će nadzorni posjet u prostorijama nositelja projekta Hotelijersko turistička škola Opatija sa svrhom stjecanja uvida u stanje provedbe projekta, IPA4.1.3.1.07.01.c07 pod nazivom „Competitive Youth (CY) s početkom u 10:00 sati.


[OPŠIRNIJE]STUDIJSKO PUTOVANJE U HELSINKI
Sandra Grgurić / datum: 11. 2. 2013. 11:03

This project is financed by the EU    
Ovaj projekt financira EU

 

Plan treninga i natjecanja Cesim simulacija

Raspored po tjednima u 2013. godini:

11.03.-15.03.- trening (traje tri dana  -trener gosp. Miloš Bogdanović)
1.04.-5.04. -početak turnira
3.06.-7.06.- anketa
7.mjesec – analiza ankete
9.mjesec – konferencija
Cesim simulacije se provode online na www.cesim.com
 

Studijsko putovanje u Helsinki, Finska ( 16.01.2013.-19.01.2013.):

 

obilazak Helsinkija

Cesim Ltd. (pod vodstvom gosp. Miloša Bogdanovića) provelo je cjelodnevno upoznavanje i korištenje o simulacijama 

Posjet školi Mercuria  Business College koja provodi već tri godine Cesim simulacije u nastavi

 

 


[OPŠIRNIJE]ANKETA-poduzetničke kompetencije
Sandra Grgurić / datum: 1. 12. 2012. 10:13

This project is financed by the EU    
Ovaj projekt financira EU

 

U anketi je  sudjelovao 61 učenik (testna grupa). Škole koje su sudjelovale : Hotelijersko-turistička škola Opatija (25 učenika), Privatna gimnazija i ekonomska škola „Katarina Zrinski“ (12 učenika), Srednja škola „Vladimir Gortan“ (8 učenika), Gospodarska škola Varaždin (8 učenika) te Strukovna škola Virovitica (8 učenika).

Anketa se sastojala od 10 pitanja vezanih za poduzetničke kompetencije:

Što je kapital?
Definiraj razliku između dobiti i gubitka poslovanja ?

Koja je osnovna razlika između poduzetnika i menadžera?
Nabroji najmanje 3 osobine poduzetnika.
Nabrojite najmanje 3 motiva/cilja poslovanja poduzetnika.
Što je poslovna ideja?
Što je poduzetnički pothvat?
Koje tehnike i metode se koriste kod prikupljanja ideja? Nabroji najmanje 3.
Koje su faze životnog ciklusa poduzeća?
Nabroji najmanje 3 pravne forme organiziranja poduzeća.
Nabroji sektore unutar poduzeća.
Koji su osnovni financijski izvještaji poduzeća?
Koji su glavni elementi poslovnog plana poduzeća?
Koja je razlika između operativnog i strateškog plana poduzeća?

Pod opširnije možete pogledati anketu s obrazloženjem vezano za poduzetničke kompetencije.


[OPŠIRNIJE]ANKETA
Sandra Grgurić / datum: 30. 11. 2012. 19:33

This project is financed by the EU    
Ovaj projekt financira EU

 

Provedena je anketa o poduzetničkim i digitalnim kompetencijama u kojima je sudjelovalo nekoliko škola u Hrvatskoj.

U anketi je  sudjelovao 61 učenik (testna grupa). Škole koje su sudjelovale : Hotelijersko-turistička škola Opatija (25 učenika), Privatna gimnazija i ekonomska škola „Katarina Zrinski“ (12 učenika), Srednja škola „Vladimir Gortan“ (8 učenika), Gospodarska škola Varaždin (8 učenika) te Strukovna škola Virovitica (8 učenika).

Pitanja koja su bila postavljena iz digitalnih kompetencija:

1. Koja je razlika između podatka i informacije?

2. Nabrovi barem dva ulazna i dva izlazna uređaja.

3. Nabroji barem 3 informatička programa.

4. Čemu služe programi za obradu teksta?

5. Nabroji barem 3 alata za traženje informacija na Internetu

6. Kada koristimo Web tražilice?

7. Što je to multimedija?

8. Što je to hipertekst?

9. Što je to www?

10. Nabroji najčešće alate online komunikacije.

 

Pod opširnije možete pogledati anketu s obrazloženjem vezano za digitalne kompetencije.


[OPŠIRNIJE]Kick-off sastanak - održan 25.10.2012.
Sandra Grgurić / datum: 25. 10. 2012. 18:43

This project is financed by the EU    
Ovaj projekt financira EU

Kick-off sastanak projekta "Konkurentna mladež "(Competitive Youth)

Grant shema: Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu s promijenjivim potrebama tržišta rada

Provedbena agencija: Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih

Trajanje: 22.09.2012. – 22.09.2013.

Vrijednost projekta: 167.933,80 €

EU bespovratna sredstva: 129.275,44 €


            GLAVNE AKTIVNOSTI PROJEKTA:

1.Projektni menadžment
2.Istraživanje o trenutnoj razini digitalnih i poduzetničkih kompetencija
   hotelijersko turističkih škola u RH
3.Lokalizacija poslovnih simulacija
4.Studijski posjet finskoj školi – primjer dobre prakse u implementaciji
    poslovnih simulacija
5.Trening za nastavnike, buduće trenere i učenike
6.Pilot natjecanje u poslovnim simulacijama
7.Diseminacija

[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju