Prijedlog tema za završni rad u šk. god. 2023./2024.
MENTOR: : SANDI BASIĆ
ORGANIZACIJA POSLOVANJA PODUZEĆA
- Perspektiva razvoja ronilačkog turizma u Hrvatskoj
- Analiza specifične turističke ponude Kvarnerskih otoka
- Najznačajnije turističke manifestacije na Kvarneru i njihova uloga u turističkoj ponudi
- Suvremeni marketinški trendovi u hotelijerstvu Istre i Kvarnera
- Utjecaj globalnih kriza na svjetski turizam
- Analiza uloge urbanog turizma u suvremenoj turističkoj ponudi
- Digitalne marketinške aktivnosti hotelskih lanaca
- Uloga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) u razvoju kontinentalnog turizma
- Povijesni pregled razvoja nautičkog turizma na Jadranu
- Perspektiva djelovanja putničkih agencija na suvremenom turističkom tržištu
UGOSTITELJSTVO
- Gastronomija kao glavni motiv turističkog putovanja
- Uloga nacionalne tradicionalne kuhinje u suvremenom turizmu
- Hrvatska gastronomija kao komparativna prednost na globalnom turističkom tržištu
- Značaj mediteranske kuhinje u gastronomskoj ponudi turizma Istre i Kvarnera
- Oblici i razvoj gastroturizma u Europi
- Analiza gastronomske ponude i kvalitete usluga opatijskih restorana
MENTOR: NENAD DROBNJAK
- Turizam Zagreba i Zagrebačke županije
- Uloga demografskih pokazatelja u turizmu Hrvatske
- Povijesni razvoj turizma Nacionalnog parka Brioni
- Turističke sličnosti i razlike u turizmu država Beneluxa
- Turizam Brasila
- Vjerski turizam država Jugozapadne Azije
- Safari turizam Istočne Afrike
- Turističke značajke turizma Kine kroz prošlost
- Razvoj turizma na području kontinentalne Hrvatske
MENTORICA: ZAGORKA IVANKOVIĆ
ORGANIZACIJA POSLOVANJA PODUZEĆA (OPP)
- Optimizacija logistike u hotelskom trgovačkom društvu
- Kulturni utjecaj na hotelijerstvo
- Upotreba blockchain tehnologije u hotelijerstvu
- Upravljanje održivošću u hotelskom trgovačkom društvu
- Upotreba umjetne inteligencije u hotelijerstvu
- Hotelski lanci u RH i međunarodno poslovanje
- Praćenje i evaluacija zadovoljstva gostiju
- Utjecaj recenzija i ocjena gostiju na poslovanje hotela
- Uloga i učinkovitost front office odjela u poboljšanju gostoprimstva u hotelima Grada Vilnius
KNJIGOVODSTVO S BILANCIRANJEM
- Upravljanje troškovima i analiza troškova u poslovanju trgovačkog društva za turizam i ugostiteljstvo
- Primjena teorije knjigovodstva na praktične poslovne studije u hotelu
- Upotreba tehnologije u knjigovodstvu i bilanciranju hotelskog trgovačkog društva
- Financijski indikatori i analitičko bilanciranje u hotelskom trgovačkom društvu
- Računovodstvo za strane valute i devize u Boutique & Desing Hotel Navis
TURIZAM I MARKETING
- Edukacija turista i marketinška komunikacija
- Virtualna stvarnost (VR) u turizmu
- Vjerski turizam kao faktor razvoja lokalnih gospodarstava
- Online rezervacijske platforme i njihov utjecaj na domaće smještajne objekte
MENTORICA: LIDIJA JERKOVIĆ
ORGANIZACIJA POSLOVANJA PODUZEĆA
- Sportski turizam i utjecaji na destinaciju
- Naslijeđivanje i upravljanje obiteljskim poduzetništvom
- Usporedba turističke ponude Republike Hrvatske sa konkurentskim destinacijama
- Razvoj i usporedba nautičkog turizma Republike Hrvatske s konkurentnim zemljama
- Upravljanje i rukovođenje hotelima visoke kategorije
- Razvoj kontinentalnog turizma u Republici Hrvatskoj
- Razvoj i uloga zdravstvenog turizma u Republici Hrvatskoj
- Uloga touroperatora u realizaciji turističkog aranžmana
POLITIKA I GOSPODARSTVO
- Analiza hrvatskog tržišta rada od ulaska u EU do danas
- Poduzetnički inkubatori kao model razvoja malih i srednjih poduzeća u regiji
- Utjecaj ulaska u Euro zonu na gospodarstvo Republike Hrvatske
- Burze i burzovno poslovanje vrijednosnim papirima
- Vrste, uzroci i posljedice inflacije
- Utjecaj politike na gospodarstvo Republike Hrvatske
UGOSTITELJSTVO
- Gastronomske turističke manifestacije Istre
- Uloga i značaj Michelinovih zvjezdica u restoranima Republike Hrvatske
- Upravljanje kadrovima u ugostiteljstvu
MENTORICA: MIRJANA LATAS
ORGANIZACIJA POSLOVANJA PODUZEĆA
- Funkcionalna organizacija hotelskog domaćinstva
- Poslovi i evidencije za vrijeme boravka gosta u hotelu „XX“
- Poslovna etika u hotelijerstvu
- Stvaranje turističkog aranžmana
- Turistički aranžman - boravišni
- Turistički aranžman - hobistički
- Suradnja hotelskog domaćinstva s ostalim odjelima u hotelu
- Dizajn hoteli – prostor s potpisom – prednosti i nedostaci
- Animacija gostiju u hotelu
TURIZAM I MARKETING
- Odnosi s javnošću i publicitet
- Elementi promocijskog miksa
- Marketinško istraživanje u turizmu
- Promocija turističkog proizvoda
- Kanali prodaje u turizmu
- Suvremeni marketinški trendovi u hrvatskom hotelijerstvu
- Promidžbene aktivnosti Opatije kao turističke destinacije
- Brendiranje proizvoda
MENTOR: VITOMIR LIPOVAC
- Povijest umjetnosti i kulturno-povijesna baština
- Renesansa u Hrvatskoj
- Predromanička arhitektura u Hrvatskoj
- Kulturna baština Opatije
- Poreč, grad i spomenici
- Barokna arhitektura u Hrvatskoj
- Antika na prostoru Hrvatske
- Arhitektura Rijeke XIX stoljeća
- Utvrde od srednjeg vijeka do 19. stoljeća na prostoru Republike Hrvatske
MENTORICA: BRANKICA LUKANIĆ
- Osnivanje turističke agencije – obrt ili trgovačko društvo?
- Primjena posebnih uzanci u ugostiteljstvu
- Primjena općih instituta obveznog prava u turizmu
- Ugovori između turističke agencije i davatelja usluga
- Ugovor o hotelskim uslugama i ugovor o raspolaganju ugostiteljskim smještajem – sličnosti i razlike
- Ugovori koje turistička agencija sklapa prilikom organizacije turističkog aranžmana
MENTORICA: KSANDRA SINOŽIĆ
PUTNIČKE AGENCIJE
- Organizacija jednodnevnog izleta za učenike srednje škole – destinacija po izboru učenika
- Organizacija dvodnevnog izleta – destinacija po izboru učenika
- Organizacija putovanja za Advent
- Najposjećenije svjetske turističke destinacije
- Kongresni turizam kao poseban oblik turizma
- Organizacija maturalnog putovanja – destinacija po izboru učenika
- Adrenalinski sportovi kao oblik posebnog turizma
- Oblici plaćanja usluga u putničkoj agenciji
- Team building kao oblik posebnog turizma
- Ponuda putničke agencije: turistički aranžmani za vikend odmor
- Ponuda turističkih aranžmana za Uskrs
- Turizam 21.stoljeća
- Sportski turizam kao posebni oblik turizma
- Avanturistički turizam kao posebni oblik turizma
PROJEKT; VEČ ZNANJA ZA VEČ TURIZMA; MARUNADA
HOTEL
- Suradnja prijamnog odjela s ostalim odjelima u hotelu
- Organizacija i poslovi hotelskog domaćinstva
- Dekoracija u hotelskom domaćinstvu kao faktor privlačnosti
- Wellnes ponuda
- Novi trendovi u hotelijerstvu
- Organizacija maturalne zabave
- Neobični hoteli
Vremenik izradbe i obrane završnog rada
- do 13. listopada 2023.- mentori i razrednici upoznaju učenike završnih razreda sa sadržajem,načinom i postupkom izradbe i obrane završnoga rada
- do 13. listopada - mentori donose prijedlog tema za završni rad
- do 20.listopada 2023.- donošenje tema za završni rad na prijedlog stručnog aktiva ekonomske grupe predmeta i srodnih premeta vezanih uz strukovnu kvalifikaciju
- do 27.listopada 2023.- rok učenicima za izbor tema za izradbu i obranu završnog rada
Broj učenika u završnim razredima: 4a – 20
4b – 18
4c – 20
Ukupno učenika u završnim razredima: 58
Mentori učenicima u šk.2023/24 god., predmeti i broj učenika :
Mirjana Latas – Organizacija poslovanja poduzeća (OPP) - 5 učenika
Turizam i marketing - 5 učenika
Ksandra Sinožić - Organizacija poslovanja poduzeća (OPP) - 10 učenika
Zagorka Ivanković - Organizacija poslovanja poduzeća (OPP) - 5 učenika
Knjigovodstvo s bilancirenjem - 3 učenika
Turizam i marketing - 2 učenika
Lidija Jerković - Organizacija poslovanja poduzeća (OPP) - 5 učenika
Politika i gospodarstvo - 3 učenika
Ugostiteljstvo - 2 učenika
Sandi Basić - Organizacija poslovanja poduzeća (OPP) - 2 učenika
Ugostiteljstvo - 4 učenika
Nenad Drobnjak – Geografija - 6 učenika
Vitomir Lipovac – Povijest umjetnosti i kulturno povijesna baština - 3 učenika
Brankica Lukanić – Gospodarsko pravo - 3 učenika
ČLANOVI ŠKOLSKOG PROSUDBENOG ODBORA:
Ksenija Beljan – predsjednica
Ksandra Sinožić – zamjenica predsjednice
Đurđica Štanta – zapisničarka ( Mirjana Latas, zamjena )
Članovi: Mirjana Latas, Zagorka Ivanković, Lidija Jerković, Sandi Basić, Vitomir Lipovac, Nenad Drobnjak, Brankica Lukanić, Tanja Marčan, Nataša Modrić Tićak, Marina Ivančić Komadina, Ines Didović, Suzana Hranuelli Jezidžić, Brankica Zeljković Jauković (Izabela Weber), Katarina Paušić, Marin Tomljanović, Nataša Matošević Budim, Mia Šepić ( Marija Komnenović Miškulin),Ivana Černeha, Nenad Barić, Đurđica Štanta,Sandra Grgurić, Luka Cvitan
SJEDNICA ŠKOLSKOG PROSUDBENOG POVJERENSTVA:
- 13. studenog 2023.- sjednica ŠPO
- LJETNI ISPITNI ROK:
- Predaja mentoru na pregled do 8.ožujka 2024.
- PRIJAVA OBRANE ZAVRŠNOG RADA - do 27. ožujka 2024.(tiskanica-prijavnica)
- 8.travnja 2024.- utvrđivanje popisa prijavnica učenika za završni rad
-sjednica Školskog prosudbenog povjerenstva
- do 27.svibnja 2024. predaja pisanog dijela izradbe u urudžbeni zapisnik škole
- 28.5.2024.- sjednica ŠPO- utvrđivanje broja učenika koji se upućuju na obranu završnog rada
- 12.6.2024. – sjednica Školskog prosudbenog povjerenstva
ROKOVI OBRANE ZAVRŠNOG RADA- od 13.- 30.6. 2024.
- 26.6.2024. – sjednica Školskog prosudbenog povjerenstva
- 5.srpnja 2024. – podjela svjedodžbi o obranjenom završnom radu u prostorima škole ili u nekom drugom primjerenom prostoru- moguća promjena termina, ovisno o zauzetosti prostora i epidemiološkoj situaciji
- JESENSKI ISPITNI ROK:
- 8. srpnja 2024. - prijava i predaja pisanog dijela izradbe u urudžbeni zapisnik škole
- 20.kolovoza 2024. - sjednica Školskog prosudbenog povjerenstva
- 26.kolovoza 2024.- obrana završnog rada
- 26.kolovoza 2024.- sjednica Školskog prosudbenog povjerenstva
- 29. kolovoza 2024. – podjela svjedodžbi o obranjenom završnom radu.
3. ZIMSKI ISPITNI ROK
- do 24. studenog 2024 . prijava završnog rada
- do 20. siječnja 2025 .- predaja pisanog dijela izradbe završnog rada u urudžbeni zapisnik škole
- 21. siječnja 2025.- Sjednica Školskog prosudbenog povjerenstva (ukolko bude kandidata)
- 10.veljače 2025.- obrana završnog rada
- 10.veljače 2025.- sjednica školskog prosudbenog povjerenstva
- 13.veljače 2025.- podjela svjedodžbi o završnom radu
Ravnateljica:
mr.sc.Ksenija Beljan